Direct naar content

Bel met een RBG-taxateur bij vragen over de WOZ-waarde

Deze week ontvangt u de jaarlijkse aanslag gemeente- en waterschapsbelastingen van de RBG. Op de belastingaanslag staat ook de WOZ-waarde van uw woning.

Plan een belafspraak in met een taxateur bij vragen over de WOZ-waarde

Hebt u vragen over uw WOZ-waarde? Of bent u het niet eens met uw WOZ-waarde? Plan dan een belafspraak in met een van onze taxateurs. De taxateur legt uit hoe we tot de WOZ-waarde zijn gekomen. En beantwoordt uw vragen over de WOZ-waarde. Klopt de WOZ-waarde niet? Dan kan de taxateur dit vaak gelijk telefonisch aanpassen. Komt u er samen niet uit? Of zijn er meer gegevens nodig? Dien dan een bezwaarschrift in via Mijn RBG. Of gebruik ons bezwaarformulier WOZ

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is gestegen

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is dit jaar in heel Nederland gestegen. Dat komt omdat hiervoor elk jaar de verkoopcijfers van een jaar eerder worden gebruikt. Op 1 januari 2022 waren de meeste woningen meer waard dan nu. Dat was te zien aan de hoge verkoopcijfers.

Hoe bepaalt de RBG de WOZ-waarde?

We vergelijken hiervoor uw woning met andere woningen die ongeveer een jaar eerder verkocht zijn. Natuurlijk houden we rekening met de onderlinge verschillen. Dit gaat bijvoorbeeld om:

  • Hoe groot de woning is
  • Hoe groot de grond is die bij de woning hoort
  • Het onderhoud van de woning
  • Verschillen in onderdelen of bijgebouwen (zoals een dakkapel, extra tuinhuisje of overkapping)
  • het soort voorzieningen (zoals badkamer en keuken)

Op de WOZ-pagina staat meer informatie over hoe wij de WOZ-waarde bepalen.

Met welke woningen is uw huis vergeleken en wat is nog meer meegenomen in de taxatie?

Dat staat allemaal in uw taxatieverslag. Als u inlogt via Mjin RBG, ziet u uw taxatieverslag staan. U ziet dan met welke kenmerken we rekening hebben gehouden. En ook met welke woningen wij uw huis hebben vergeleken.

Hoeveel gaat het aanslagbedrag omlaag als uw WOZ-waarde omlaag gaat?

Dit kunt u zelf berekenen bij berekenen aanslag. Vul hier een lagere WOZ-waarde in. U ziet gelijk hoeveel u dit scheelt in de onroerendezaakbelasting en de waterschapsbelasting.

Zie ook WOZ-waarde woning stijgt in 2023 met gemiddeld 17%