Direct naar content
22 mei 09:28 - Storing MijnRBG tijdelijk niet bereikbaar Meer informatie

RBG gebruikt gebruikersoppervlakte voor WOZ-waarde woningen Vlaardingen

De Regionale Belasting Groep (RBG) gebruikt vanaf 2020 voor alle woningen in de Gemeente Vlaardingen de gebruikersoppervlakte om de WOZ-waarde te bepalen. Tot 2020 gebruikten we de bruto inhoud. In 2021 waarderen we de woningen in Delft en Schiedam ook op gebruikersoppervlakte.

Waarom schakelt de RBG over op gebruikersoppervlakte?
De Waarderingskamer heeft aanbevolen om alle woningen in Nederland voor 1 januari 2022 te waarderen op gebruikersoppervlakte. Dit omdat veel andere instanties ook de gebruikersoppervlakte gebruiken. De RBG heeft voor het inmeten zo veel mogelijk gebruikgemaakt van originele bouwtekeningen. Deze zijn eigendom van het gemeentelijk bouwarchief.

Waarvoor gebruikt de RBG de gebruikersoppervlakte?
De grootte van uw woning is van belang om uw woning te vergelijken met andere woningen. En deze vergelijking met andere woningen vormt een belangrijke stap in de taxatie van de WOZ-waarde. De grootte van de woning meten we in gebruiksoppervlakte. Om goed te kunnen vergelijken moeten alle woningen binnen een gemeente op dezelfde manier worden gemeten. Alle professionele organisaties gebruiken hiervoor dezelfde meetinstructies. Deze meetinstructies zijn opgesteld door de VNG, VastgoedPro, VBO Makelaar, NVM en de Waarderingskamer.

Wat is het voordeel van waarderen op gebruikersoppervlakte?
Alle betrokken professionele partijen meten op dezelfde manier. Hierdoor kan de oppervlakte eenvoudiger  onderling worden vergeleken.

De verschillende meetinstructies kunt via onderstaande link benaderen en downloaden:
www.waarderingskamer.nl/hulpmiddelen-gemeenten/meetinstructies-gebruiksoppervlakte-inhoud/