Direct naar content

Hoe bepaalt de RBG de WOZ-waarde en wat kunt u doen als u het er niet mee eens bent?

Binnenkort ontvangt u de jaarlijkse aanslag gemeentelijke en waterschapsbelastingen van de RBG. Op de belastingaanslag staat de WOZ-waarde van uw woning. Op de WOZ-pagina staat hoe wij deze WOZ-waarde bepalen. U vindt daar bijvoorbeeld informatie over:

  • welke gegevens wij nodig hebben voor het vaststellen van een juiste WOZ-waarde
  • welke rol de Waarderingskamer heeft

Hebt u vragen of bent u het niet eens met de WOZ-waarde?

Maak dan een belafspraak met een van onze taxateurs. De taxateur informeert u over de WOZ-waarde. En kijkt samen met u of de WOZ-waarde juist is vastgesteld.

Maak bezwaar als u denkt dat de waarde niet juist is

U kunt bezwaar maken via Mijn RBG

Hoeveel gaat het aanslagbedrag omlaag als uw WOZ-waarde omlaag gaat?

Dit kunt u zelf berekenen bij berekenen aanslag. Vul hier een lagere WOZ-waarde in. U ziet gelijk hoeveel u dit scheelt in de onroerendezaakbelasting en de waterschapsbelasting.

Hoe stelt de RBG de waarde vast?

De RBG stelt de WOZ-waarde elk jaar opnieuw vast. Voor 2022 geldt de waarde van uw huis op 1 januari 2021. Wij gebruiken verkoopprijzen van vergelijkbare woningen tussen 1 januari 2020 en 1 januari 2022. We houden daarbij  rekening met de ontwikkeling van de prijzen in deze periode. Zijn er in deze periode geen vergelijkbare woningen verkocht? Dan kijken we naar eerdere verkoopprijzen.

Met welke woningen is mijn huis vergeleken en wat is nog meer meegenomen in de taxatie?

Dat staat allemaal in uw taxatieverslag. Als u inlogt via Mjin RBG, ziet u uw taxatieverslag staan. U ziet dan met welke kenmerken we rekening hebben gehouden. En ook met welke woningen wij uw huis hebben vergeleken. Natuurlijk houden we daarbij rekening met de verschillen tussen de woningen.