De tarieven van de meest voorkomende belastingen staan op de pagina tarieven. Op de belastingpagina’s staan uitgebreide tariefomschrijvingen. En de tarieven van de overige belastingen. Ga hiervoor naar het belastingoverzicht.
De RBG legt meer dan 99% van de aanslagen in het belastingjaar op. Sommige aanslagen leggen wij later op. Dat komt omdat we pas later alle gegevens hebben. Of na een controle blijkt dat we nog een aantal aanslagen moeten opleggen. Wij begrijpen dat het voor u vervelend is, dat u uw aanslag later krijgt. De kosten zijn echter wel al gemaakt. De wet biedt dan de mogelijkheid om de aanslag alsnog op te leggen. Wilt u uw aanslag in termijnen betalen? Op de pagina betalen in termijnen leest u hier meer over.
Eigenaren
Degene die als eerste bij het kadaster wordt genoemd. Als diegene daar ook woont, krijgt hij/zij ook de bewonersbelastingen. Hoe uw naam op de aanslag staat, bepaalt de gemeente. Als uw naam niet klopt, kunt u deze bij uw gemeente laten wijzigen.
Erven
Na overlijden zijn de erfgenamen verantwoordelijk om de aanslag te betalen. De RBG voegt ‘erven’ toe aan de naam. Pas als de naam bij het Kadaster is gewijzigd, kan de RBG de naam aanpassen. Dit gaat automatisch.
Scheiding
Is bij scheiding de woning aan de ex-partner toegewezen? Geef dit dan door aan het Kadaster. Alleen dan kan de RBG de naam aanpassen voor de volgende aanslag. Dit gaat automatisch. Wij krijgen de gewijzigde gegevens door van het Kadaster.
Bewoner
Naast bewoner ook eigenaar? Dan krijgt degene die als eerste bij het kadaster wordt genoemd de aanslag.
Alleen bewoner en huurder? Dan krijgt degene die vorig jaar ook de aanslag heeft ontvangen de aanslag.
Vorig jaar geen aanslag ontvangen?
Dan krijgt degene die bij de gemeente het langst staat ingeschreven op het adres de aanslag. Wie voor precariobelasting of leges de aanslag krijgt, staat bij deze belastingen vermeld. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regels. Deze kunt u vinden in de uitvoeringsregels voor het aanwijzen van belastingplichtige.
Dit hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Wel/niet alleenwonend, wel/niet huiseigenaar, waarde van het huis, wel/niet verhuisd. Daarbij gelden voor elke belasting andere regels. Op de pagina berekenen aanslag kunt u zelf uw aanslag berekenen. Bij de informatie per belasting ziet u hoe de afzonderlijke belastingen worden berekend.
De RBG verstuurt de aanslagen in de volgende maanden:
Januari/februari: huurdersaanslagen waterschappen
februari: aanslagen huurders en eigenaren gemeente Delft, Schiedam en Vlaardingen.
maart, april, mei: eigenarenaanslagen
In sommige gevallen ontvangt u de aanslag later. Bijvoorbeeld als nog niet al uw gegevens bekend zijn. Of als u in januari/februari nog een andere aanslag via automatische incasso betaalt.
Voor de volgende belastingen is de situatie op 1 januari bepalend voor de rest van het jaar:
Watersysteemheffing ingezetenen
Watersysteemheffing eigenaren
Wegenheffing ingezetenen
Wegenheffing eigenaren
Onroerendezaakbelasting
Rioolheffing voor eigenaren
De RBG probeert 1 totaalaanslag per adres te sturen. In een aantal gevallen zijn deze gegevens nog niet gekoppeld. Dan krijgt 1 persoon de eigenarenaanslag en de 2e persoon de bewonersaanslag. Wilt u volgend jaar 1 totaalaanslag? Geef dit dan aan op het contactformulier. Kies als onderwerp ‘de aanslag staat op de verkeerde naam’. En daarna ‘overige reden’. We leggen de totaalaanslag dan op aan degene die als eerste bij het Kadaster staat genoemd.
U kunt het aanslagbiljet terugsturen. Zet ‘onbestelbaar retour’ op de envelop. U hoeft geen postzegel te plakken. Vermeld op de envelop de nieuwe eigenaar/gebruiker en de ingangsdatum. Weet u het nieuwe adres van de oude gebruiker/eigenaar? Dan graag ook dit op de envelop vermelden.
Degene die het eigendom heeft, maar ook degene die een zakelijk recht heeft. Denk aan vruchtgebruik, recht van gebruik en bewoning, opstalrecht, erfpacht en appartementsrecht.
Dit is helaas niet mogelijk. Degene die op 1 januari als eerste bij het Kadaster staat genoemd, krijgt de aanslag. Denk aan de eigenaar, erfpachter of vruchtgebruiker. Hoe uw naam op de aanslag staat, bepaalt de gemeente. Als de naam niet klopt, kunt u deze bij uw gemeente laten wijzigen.
Ja, u kunt u hiervoor aanmelden op www.mijn.overheid.nl. U ontvangt de aanslag in de berichtenbox. Dit is de digitale brievenbus van de overheid. Nadat u zich hebt aangemeld, kunt u uw aanslag ook inzien via de app van MijnOverheid. Uw persoonlijke gegevens aanpassen kan alleen via mijn.overheid.nl.
De Regionale Belasting Groep (RBG) stuurt meer brieven digitaal via de Berichtenbox. Dit geldt voor klanten die zich hebben aangemeld bij www.MijnOverheid.nl.
Aanslagbiljet
Verzoek om opgave IBAN als deze niet bij ons bekend is
Niet betaalde termijn automatische incasso
Kennisgeving vermindering
Ontvangstbevestiging kwijtschelding
Beschikking kwijtschelding
Ontvangstbevestiging bezwaar
Bevestiging automatische incasso
Intrekken automatische incasso
Wilt u uw post van de RBG ook digitaal ontvangen?
Meldt u zich dan aan op www.mijn.overheid.nl. En selecteer de Regionale Belasting Groep als organisatie waarvan u berichten digitaal wilt ontvangen.
Nee, de RBG stuurt u geen bericht. Geef uw e-mailadres door bij MijnOverheid. Dan ontvangt u van MijnOverheid bericht als de RBG de aanslag heeft verstuurd.
Nee. We willen er zeker van zijn dat de aanslag op tijd wordt afgeleverd. Helaas is e-mail niet altijd even betrouwbaar.
Dat is mogelijk via de app Mijnoverheid. Via deze app komt u in de berichtenbox van MijnOverheid. Hier vindt u uw digitale aanslag van de RBG. Uw persoonlijke gegevens inzien of aanpassen kan alleen door in te loggen op mijn.overheid.nl. Ook het taxatieverslag voor de onroerendezaakbelasting kunt u alleen inzien via mijn.overheid.nl.