Hoe kan ik als particulier bezwaar maken tegen de belastingen?
U kunt via Mijn RBG digitaal bezwaar maken. U hebt hiervoor DigiD nodig. Als u nog geen DigiD hebt, kunt u dit eenvoudig aanvragen op www.digid.nl/.
Hoe lang heb ik als particulier de tijd om bezwaar te maken tegen de belastingen?
De wettelijke termijn is binnen zes weken na de dagtekening van de aanslag. Hebt u meer tijd nodig? Dan kunt u een proforma-bezwaarschift indienen, die u later aanvult.
Als ik als particulier een bezwaar indien, kan ik dan wachten met betalen tot ik bericht ontvang?
Ja, als u bezwaar maakt, hoeft u het deel van het aanslagbedrag waartegen u bezwaar maakt, niet meteen te betalen. Als u de aanslag in termijnen betaalt en u krijgt uitstel voor de hele aanslag, worden de termijnbetalingen voorlopig stopgezet. Als u de aanslag in termijnen betaalt en u krijgt uitstel voor een deel van de aanslag, worden de termijnbetalingen voorlopig aangepast. Houdt u er rekening mee dat wanneer het bezwaar niet of niet geheel wordt toegekend, de RBG over het bedrag dat u nog moet betalen rente in rekening kan brengen.
Krijg ik als particulier een ontvangstbevestiging van mijn bezwaarschrift?
Ja. Binnen twee weken na ontvangst van het bezwaarschrift, stuurt de RBG u een bevestiging van ontvangst.
Wanneer krijg ik als particulier antwoord op mijn bezwaarschrift?
Binnen twaalf* weken na dagtekening van de aanslag.
* Of binnen zes weken als u uw bezwaarschrift buiten de termijn van zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet indient.
De wettelijke termijn voor het beslissen op bezwaarschriften tegen waterschapsbelastingen is binnen twaalf weken na dagtekening van de aanslag. Daarbij kan de RBG gebruik maken van de mogelijkheid om de beslissing op het bezwaar zes weken te verdagen. Meer over de beslistermijnen van bezwaarschriften tegen waterschapsbelastingen vindt u in artikel 7:10 van de Algemene wet bestuursrecht.
Voor bezwaren tegen gemeentelijke belastingen gelden andere wettelijke regels. Hierop moet worden beslist voor 31 december van het jaar waarin uw bezwaarschrift is ontvangen. Als het bezwaar wordt ingediend in de laatste zes weken van het jaar, geldt een termijn van zes weken na het verstrijken van de bezwaartermijn of, als die al verstreken is, zes weken na het indienen van het bezwaar.
Kan ik als particulier worden gehoord?
Voordat de RBG op uw bezwaar beslist, kunt u gehoord worden. Dit betekent dat u uw bezwaarschrift telefonisch of mondeling kunt toelichten (het zogenaamde 'horen'). Als u dit wilt, kunt u dit schriftelijk doorgeven. U wordt alleen gehoord als we niet of slechts gedeeltelijk aan uw bezwaar tegemoet komen.
Ik vind het tarief voor particulieren te hoog. Kan ik bezwaar maken?
Als u het tarief te hoog vindt, is dat geen grond voor het indienen van een bezwaar. Het tarief wordt jaarlijks vastgesteld door het hoogheemraadschap en door de gemeente.
Ik woon alleen en betaal voor een meerpersoonshuishouden (3ve). Kan ik bezwaar maken?
Aan de hand van de gegevens die zijn opgenomen in de Basisregistratie personen (BRP, voorheen GBA) bepaalt de Regionale Belasting Groep of u een aanslag krijgt voor één persoon of voor een meerpersoonshuishouden.
Als u alleen woont, krijgt u een aanslag voor één persoon. Gaat u in de loop van het jaar alleen wonen, dan passen wij automatisch de aanslag aan. Het te veel betaalde bedrag wordt door ons automatisch teruggestort of verrekend. U ontvangt hierover bericht van ons.
Woont u alleen en heeft u toch een aanslag voor een meerpersoonshuishouden ontvangen, dan kunt u via Mijn RBG digitaal bezwaar maken. Hiervoor hebt u DigiD nodig. Als u nog geen DigiD hebt, kunt u dit eenvoudig aanvragen op www.digid.nl/. Stuur een bewijs mee waaruit blijkt dat u alleen woont.
Geef een wijziging van uw woonsituatie (verhuizing, overlijden, geboorte) door aan de gemeente. Een goede registratie in de BRP voorkomt een onjuiste aanslag.
Ik betaal 3 vervuilingseenheden (3 ve) voor 2 personen. Kan ik bezwaar maken.
U kunt geen bezwaar maken. Een meerpersoonshuishouden (2 of meer personen) krijgt een aanslag van 3 vervuilingseenheden. Mensen die alleen wonen krijgen een aanslag van 1 vervuilingseenheid.
De Regionale Belasting Groep gaat hierbij uit van het aantal personen dat bij de Basisregistratie personen van de gemeente (BRP, voorheen GBA) op uw adres is ingeschreven.
Moet ik als particulier bezwaar maken bij verkoop van het pand?
Nee, als u op 1 januari eigenaar was van het pand, dan bent u voor het hele jaar belastingplichtig voor de eigenarenbelastingen. Ook als u het pand in de loop van het jaar verkoopt, moet u deze aanslagen dus volledig betalen. Wel worden de aanslagen gewoonlijk door de notaris verrekend met de koper. Die betaalt zo een evenredig deel mee.
Moet ik bezwaar maken als ik ga scheiden?
Hoewel u bij een echtscheiding onderling kunt afspreken wie in het huis blijft wonen en wie er weggaat, is het belangrijk om te weten dat de RBG bepaalt wie er belastingplichtig is. Is de belastingaanslag opgelegd aan de persoon die vertrekt buiten de gemeente? Dan wordt het aanslagbiljet automatisch verminderd. Als de aanslag is opgelegd aan de achterblijver, wordt over het algemeen geen teruggave verleend. Tenzij de achterblijver alleen komt te wonen.
Moet ik bezwaar maken bij een overlijden?
Nee, u hoeft geen bezwaar in te dienen. Als een persoon in de loop van het jaar overlijdt/is overleden, kan dit invloed hebben op de belastingaanslag. Geef een overlijden altijd door aan de gemeente. De gemeente bericht de RBG hierover. U ontvangt van de RBG automatisch bericht.
Als de overleden persoon alleenwonend was, ontvangt de RBG graag een postadres. U kunt dit schriftelijk of telefonisch doorgeven. Als u het telefonisch doorgeeft, is de RBG verplicht eerst BSN en geboortedatum van de overledene te vragen.
Moet ik bezwaar maken als ik ga verhuizen?
Nee, u hoeft geen bezwaar in te dienen. Geef een verhuizing altijd door aan de gemeente. De gemeente bericht de RBG hierover. U ontvangt van de RBG automatisch bericht. Of de RBG de aanslag wel/niet aanpast leest u op de pagina over verhuizen.
Ik woonde op 1 januari niet op het aangeslagen adres. Moet ik bezwaar maken?
Ja. Het snelst gaat dit digitaal via Mijn RBG. Hiervoor hebt u DigiD nodig. Als u nog geen DigiD hebt, kunt u dit eenvoudig aanvragen op www.digid.nl/.
Ik huur inclusief. Kan ik bezwaar maken?
U kunt geen bezwaar maken. De aanslag is voor u bestemd. Als u met de verhuurder heeft afgesproken dat hij de aanslag betaalt, dan kunt u dit met de verhuurder regelen. Voor de wet bent u belastingplichtig.
Ik ben inwonend of huur een kamer. Kan ik bezwaar maken?
U betaalt belasting aan de RBG als u gebruiker (huurder of woningeigenaar die ook in de woning woont) bent van een zelfstandige woonruimte.
Er is sprake van een zelfstandige woonruimte als de bewoner(s) over eigen voorzieningen kan (kunnen) beschikken, zoals douche, toilet en keuken. Als u één of meer van deze voorzieningen deelt met anderen die niet tot uw huishouden behoren, krijgt de eigenaar/verhuurder de aanslag.
Hebt u toch een aanslag ontvangen, dan kunt u via Mijn RBG digitaal bezwaar maken. Hiervoor hebt u DigiD nodig. Als u nog geen DigiD hebt, kunt u dit eenvoudig aanvragen op www.digid.nl/.
Ik krijg als erfgenaam de aanslag voor het hele jaar, terwijl de erflater in de loop van het jaar is overleden. Kan ik bezwaar maken?
U hoeft geen bezwaar te maken. Het aanslagbedrag voor de watersysteemheffing ingezetenen kan niet omlaag. De RBG legt de aanslag voor het hele jaar op aan de persoon die op 1 januari van dat jaar in de Basisregistratie personen van de gemeente (BRP, voorheen GBA) op het adres stond ingeschreven. Volgens wettelijke regels kan de RBG deze aanslag niet verminderen. Voor de zuiveringsheffing is/wordt de aanslag automatisch aangepast. Hier gelden andere wettelijke regels voor.
Ik woon een deel van het jaar niet op mijn adres/ verblijf in het buitenland. Kan ik bezwaar maken?
U kunt geen bezwaar maken. De gegevens die zijn opgenomen in de Basisregistratie personen van de gemeente (BRP, voorheen GBA) zijn leidend voor het opleggen van de aanslag. Bij een tijdelijk verblijf op een ander adres wijzigt de registratie bij de BRP niet.
Ik ben al een tijdje terug verhuisd, maar heb dit niet aan de gemeente doorgegeven.
Als u binnen het gebied van het hoogheemraadschap bent blijven wonen, dan heeft uw verhuizing geen invloed op de hoogte van de aanslag. Wat u op het eerste adres te veel betaalt, betaalt u op het tweede adres te weinig. Per saldo betaalt u het juiste bedrag. U hoeft dit dus niet aan de Regionale Belasting Groep door te geven. Geef de adreswijziging nog wel door aan de gemeente.
Als u buiten het gebied van het hoogheemraadschap bent gaan wonen, dan kunt u digitaal bezwaar maken via Mijn RBG. Hiervoor hebt u DigiD nodig. Als u nog geen DigiD hebt, kunt u dit eenvoudig aanvragen op www.digid.nl/. Stuur bij het bezwaarschrift een bewijs mee waaruit blijkt vanaf welke datum u geen gebruik meer maakte van de woning (kopie einde huurovereenkomst of sleuteloverdracht bij verkoop van de woning). Ook hier geldt: geef de adreswijziging nog wel door aan de gemeente.
Voor de gemeentelijke belastingen van Delft, Schiedam en Vlaardingen geldt hetzelfde. Of de aanslag wordt verminderd hangt dus af van of u binnen of buiten uw gemeente verhuist.
Ik kan het bedrag niet betalen. Kan ik bezwaar maken?
U kunt geen bezwaar maken, maar als uw inkomen rond bijstandsniveau ligt kunt u wel een kwijtscheldingsformulier aanvragen. Op de pagina over kwijtschelding leest u hier meer over.
Moet ik bezwaar maken als ik alleen kom te wonen?
Nee, u hoeft geen bezwaar in te dienen. Geef uw gezinssituatie wel altijd door aan de gemeente. De gemeente bericht de RBG hierover. U ontvangt van de RBG automatisch bericht.
Ik heb mijn woning (of stuk grond) in december verkocht. Kan ik bezwaar maken?.
De RBG kijkt naar de eigendomsregistratie bij het Kadaster op 1 januari. Als u de onroerende zaak al in december hebt verkocht, maar de eigendomsoverdracht is pas 1 januari of later bij het Kadaster geregistreerd, dan bent u toch het volledige aanslagbedrag verschuldigd. Bij de verkoop berekent de notaris deze lasten (meestal) door aan de nieuwe eigenaar. Dit is echter een zaak tussen de koper en verkoper.
De gemeente heeft een lagere WOZ-waarde voor mijn woning vastgesteld. Kan ik bezwaar maken?
Lopende jaar
De RBG heeft de waarde nog niet ontvangen. U kunt:
- de aanslag betalen en daarna wachten tot de Regionale Belasting Groep de waarde van de gemeente doorkrijgt; het te veel betaalde bedrag krijgt u dan automatisch terug of wordt verrekend met een nog te betalen bedrag;
- een afschrift van de gemeentelijke uitspraak naar de Regionale Belasting Groep sturen met het verzoek de waarde te verminderen. De Regionale Belasting Groep neemt dit verzoek in behandeling. Het bedrag dat u betwist hoeft u niet meteen te betalen. U kunt wachten tot u bericht heeft gekregen. Betaal het bedrag dat u niet betwist voor de vervaldatum op het aanslagbiljet. Als u te laat betaalt, kan de RBG invorderingsrente in rekening brengen.
Voorgaande jaren
Deze waarde krijgt de RBG niet door van de gemeente. U kunt bezwaar maken via Mijn RBG. Upload een afschrift van de gemeentelijke uitspraak. Het bedrag waar u het niet mee eens bent hoeft u dan niet meteen te betalen. U kunt daarmee wachten tot u bericht hebt gekregen.
Ik heb bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde van mijn woning. Moet ik bij jullie ook bezwaar maken?
Als de gemeente (naar aanleiding van uw bezwaar) uw WOZ-waarde vermindert, dan past de Regionale Belasting Groep automatisch de waarde aan. Het bedrag van de aanslag wordt verminderd. Het te veel betaalde bedrag krijgt u terug, of het wordt verrekend. U krijgt hiervan automatisch bericht. U hoeft dus niet weer opnieuw bezwaar aan te tekenen bij de Regionale Belasting Groep.
De WOZ-waarde van mijn woning is te hoog. Kan ik bezwaar maken?
U kunt bij de Regionale Belasting Groep geen bezwaar maken tegen de waarde. De gemeente stelt de waarde vast. Als u het niet eens bent met de waarde, dan kunt u bij de gemeente* bezwaar maken.
Omdat u bij de RBG geen bezwaar kunt maken, dient u het bedrag voor de vervaldag te betalen. Als de gemeente de waarde aanpast, dan geeft ze dit door aan de RBG. Het te veel betaalde bedrag krijgt u dan automatisch terug of het wordt verrekend met een nog te betalen bedrag.
* De RBG behandelt wel de WOZ-bezwaren van de gemeenten Delft, Schiedam en Vlaardingen. U kunt voor deze WOZ-waarden wel bezwaar indienen bij de RBG. Het snelst gaat dit digitaal via Mijn RBG. Particulieren hebben hiervoor DigiD nodig. Als u nog geen DigiD hebt, kunt u dit eenvoudig aanvragen op www.digid.nl/. Op de pagina over de WOZ vindt u meer informatie over de WOZ-waarde van uw eigendom.
Wie kan bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking van een woning?
De RBG stelt de WOZ-waardes vast voor de gemeenten Delft, Schiedam en Vlaardingen. Alleen degene op wiens naam de aanslag of de WOZ-beschikking is gesteld, mag een bezwaar-, verzoek- of beroepschrift indienen. Dient iemand anders het bezwaar of verzoek in dan moet duidelijk blijken dat dit namens de betrokkene gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld door een schriftelijke machtiging.
Kan de naam op de (eigenaren)aanslag worden aangepast?
Dit is helaas niet mogelijk.
Degene die op 1 januari van het heffingsjaar als eerste bij het Kadaster als zakelijk gerechtigde (bijvoorbeeld eigenaar, erfpachter of vruchtgebruiker) staat geregistreerd, krijgt de aanslag. Hoe uw naam op de aanslag staat, bepaalt de gemeentelijke Basisadministratie personen (BRP). Wanneer de vermelding van de naam niet klopt, kunt u deze bij uw gemeente laten wijzigen.
In het geval van overlijden zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor de betaling van de aanslag. Bij de naam wordt ‘erven’ toegevoegd. Pas na een wijziging van de naam bij het Kadaster volgt een wijziging van de naam bij de Regionale Belasting Groep. Dit gebeurt automatisch.
Als bij scheiding de woning aan de ex-partner is toegewezen, past de Regionale Belasting Groep dit automatisch aan voor de volgende aanslag, nadat u dit aan het kadaster hebt doorgegeven. De Regionale Belasting Groep krijgt de gewijzigde gegevens automatisch door van het kadaster.
Ik heb mijn onroerende zaak (woning, bedrijf, grond) eerder dit jaar verkocht. Kan ik bezwaar maken?
U kunt geen bezwaar maken. De aanslag is gebaseerd op de situatie per 1 januari van het heffingsjaar. Daarbij kijkt de Regionale Belasting Groep naar de eigendomsregistratie bij het Kadaster. Als u de onroerende zaak na deze datum heeft verkocht, bent u toch het volledige aanslagbedrag verschuldigd. Bij de verkoop berekent de notaris deze lasten (meestal) door aan de nieuwe eigenaar. Dit is echter een zaak tussen de koper en verkoper.
Ik vind dat het hoogheemraadschap haar taak niet goed uitvoert. Kan ik bezwaar maken?
U kunt in dit geval geen bezwaar maken tegen de belastingaanslag. Wel kunt u contact opnemen met hoogheemraadschap. Als u vragen hebt over het grondwaterpeil kunt u contact met de gemeente opnemen.
Mijn eigendom staat in buitendijks gebied. Kan ik bezwaar maken?
Het antwoord op deze vraag hangt af van de locatie. Uw informatie vindt u door de postcode met huisnummer (zonder toevoeging) in te voeren.
Check uw postcode
Ik ben niet de enige particulier die gebruikmaakt van het voorwerp. Is de precariobelasting goed opgelegd?
Als er meerdere gebruikers of eigenaren zijn dan wordt een belastingplichtige aangewezen die de aanslag ontvangt. De RBG kan de aanslag niet splitsen. U kunt eventueel zelf de aanslag verrekenen met de overige gebruikers.
Ik maak als particulier geen gebruik meer van het voorwerp waarvoor ik precariobelasting betaal.
U hebt waarschijnlijk ten onrechte de aanslag precario ontvangen. U kunt bezwaar maken. Het snelst gaat dit digitaal via Mijn RBG. Particulieren hebben hiervoor DigiD nodig. Als u nog geen DigiD hebt, kunt u dit eenvoudig aanvragen op www.digid.nl/. Vermeld in ieder geval vanaf wanneer u geen gebruik meer maakt van het voorwerp.
Ik heb geen hond meer. Kan ik bezwaar maken?
Ja. U kunt de wijziging (overlijden, verhuizing van de hond) in de loop van het jaar digitaal aan ons doorgeven via Mijn RBG (hiervoor hebt u DidiD nodig). Hebt u geen DigiD? Dan kunt u het afmeldformulier hondenbelasting printen, invullen en naar ons opsturen.
Ik ben de eigenaar van de woning. Moet ik de aanslag zuiveringsheffing betalen?
In principe betaalt de gebruiker van een pand. De eigenaar ontvangt de aanslag alleen bij kamerverhuur. Dit is het geval als de huurders de sanitaire voorzieningen (douche, toilet of keuken) delen. Het betreft geen zelfstandige woonruimten.
Als u eigenaar van de woning bent en het pand is niet bestemd voor kamerverhuur, dan kunt u digitaal bezwaar maken via Mijn RBG. Vermeld wel de gebruikers van het pand, zodat de Regionale Belasting Groep de aanslag aan de huurders kan sturen.
Kan ik als huurder bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde heeft vanaf 1 oktober 2015 invloed op de hoogte van de huur van sociale huurwoningen. U kunt bezwaar maken als u van de RBG een WOZ-beschikking hebt ontvangen. Geef in uw bezwaarschrift aan waarom u de WOZ-waarde te hoog vindt. Op de website van de Huurcommissie kunt u de maximale huurprijs van uw woning berekenen (www.huurcommissie.nl/). Op deze manier ziet u wat een verlaging van de WOZ-waarde betekent voor de maximale huurprijs.
Ik ben diplomaat. Kan ik bezwaar maken tegen de belastingaanslag?
Mogelijk komt u in aanmerking voor vrijstelling van een deel van de belastingen. Dit is afhankelijk van uw diplomatieke status. U kunt hiervoor contact opnemen met de RBG, telefoonnummer 088 291 10 00.
Voor sommige belastingen is geen vrijstelling mogelijk, omdat daar een tegenprestatie tegenover staat. Het gaat om de zuiveringsheffing, verontreinigingsheffing, afvalstoffenheffing, reinigingsrecht, rioolheffing en leges.