Ik heb geen aanslag gehad/ ik heb al betaald. Waarom krijg ik een aanmaning/dwangbevel?
Controle via Mijn RBG
Via Mijn RBG kunt u zelf controleren wanneer de RBG uw aanslag heeft verstuurd. Ook kunt u via Mijn RBG een duplicaataanslag uitdraaien. U kunt dan zien of uw aanslag naar het juiste adres is gestuurd.
Verwerkingstermijn van een week
Uw betaling en het invorderingsstuk kunnen elkaar hebben gekruist. De verwerkingstermijn is een week. Als u in de week voorafgaande aan het invorderingsstuk hebt betaald, kunt u het invorderingsstuk als niet verzonden beschouwen. Via Mijn RBG kunt u zelf controleren of de betaling is verwerkt.
Aanmaningskosten niet betaald
U kunt ook een dwangbevel hebben ontvangen omdat u het openstaande bedrag van de aanmaning niet geheel hebt betaald. Dit is bijvoorbeeld het geval als u de aanmaningskosten niet hebt betaald.
Digitale aanslag via MijnOverheid
Als u zich hebt aangemeld bij MijnOverheid, is uw aanslag digitaal bezorgd in de Berichtenbox van MijnOverheid. U kunt met uw DigiD inloggen op www.mijn.overheid.nl. Op de pagina MijnOverheid: digitale aanslag leest u meer over de Berichtenbox van MijnOverheid en de digitale aanslag.
Bezwaar maken
Denkt u dat u het invorderingsstuk ten onrechte hebt gehad, dan kunt u via Mijn RBG bezwaar maken tegen de kosten van het invorderingsstuk.
Ik heb een aanmaning/dwangbevel gehad. Kan ik nog in termijnen betalen?
Alleen als u ons machtigt tot automatische incasso, kunt u voor deze aanslag meestal nog in termijnen betalen. Het snelst gaat dit telefonisch via 088 291 10 00 (houd uw contactnummer bij de hand). U kunt ons ook digitaal machtigen via Mijn RBG. Particulieren hebben hiervoor DigiD nodig. Als u nog geen DigiD hebt, kunt u dit eenvoudig aanvragen op www.digid.nl/. Machtigen is alleen mogelijk voor particulieren en bedrijven met een aanslagbedrag tot en met 5.000 euro. Het minimumbedrag per termijn is 15 euro. Als het bedrag van de aanslag minder dan 150 euro is, dan wordt het bedrag in minder termijnen afgeschreven.
Als u ons pas na een aanmaning of dwangbevel machtigt, is automatische incasso in 10 termijnen niet meer mogelijk. Aan de hand van onderstaande voorbeelden, kunt u uitrekenen hoeveel termijnen nog resteren (u kunt op uw aanslag zien wanneer we uw aanslag hebben verstuurd).
Voorbeeldaanslag 31 januari
Resterende termijnen machtiging |
Voorbeeldaanslag 31 mei
Resterende termijnen machtiging |
tot 18 feb 10 termijnen |
tot 24 jun 10 termijnen |
tot 25 mrt 9 termijnen |
tot 22 jul 9 termijnen |
tot 22 apr 8 termijnen |
tot 26 aug 8 termijnen |
tot 27 mei 7 termijnen |
tot 23 sep 7 termijnen |
tot 24 jun 6 termijnen |
tot 28 okt 6 termijnen |
tot 22 jul 5 termijnen |
tot 25 nov 5 termijnen |
tot 26 aug 4 termijnen |
tot 19 dec 4 termijnen |
tot 23 sep 3 termijnen |
tot 27 jan 3 termijnen |
tot 28 okt 2 termijnen |
tot 24 feb 2 termijnen |
tot 25 nov 1 termijn |
tot 24 mrt 1 termijn |
na 24 nov zelf overmaken* |
na 23 mrt zelf overmaken* |
Hoe kan ik mijn aanmaning/dwangbevel betalen?
U kunt op verschillende manieren betalen.
- via Ideal op Mijn RBG. Particulieren hebben hiervoor DigiD nodig. Als u nog geen DigiD hebt, kunt u dit eenvoudig aanvragen op www.digid.nl/
- door te bankieren via internet (vermeld uw betalingskenmerk)
- door het bedrag eenmalig in één keer van uw rekening te laten afschrijven. U kunt dit telefonisch regelen via 088 291 10 00.
- vanuit het buitenland onder vermelding van de volgende gegevens: NWBswiftadres: NWABNL2G, IBAN-nummer: NL21NWAB 0636 7516 78 (vermeld ook het betalingskenmerk)
- bij de kas van de Regionale Belasting Groep. Graag per pin betalen
- via een overschrijvingskaart van uw eigen bank
- contant bij een van de grenswisselkantoren (kosten minimaal 7,50 euro)
Waarom krijg ik een aanmaning/dwangbevel?
De RBG heeft u een aanslag gestuurd voor waterschapsbelastingen en/of gemeentelijke belastingen. Deze is niet (geheel) voor de vervaldatum betaald. Via Mijn RBG kunt u zelf controleren wanneer de RBG uw aanslag heeft verstuurd en wat de vervaldatum van uw aanslag is. Ook kunt u via mijn RBG een duplicaataanslag uitdraaien. Voor Mijn RBG hebben particulieren DidiD nodig. Als u nog geen DigiD hebt, kunt u dit eenvoudig aanvragen op www.digid.nl/.
U kunt ook een dwangbevel hebben ontvangen omdat u het openstaande bedrag van de aanmaning niet geheel hebt betaald. Dit is bijvoorbeeld het geval als u de aanmaningskosten niet hebt betaald.
Ik ben het niet eens met de kosten van de aanmaning / het dwangbevel.
Als u het niet eens bent met de kosten, kunt u binnen zes weken na de dagtekening van de aanmaning/het dwangbevel hiertegen digitaal bezwaar maken.
Ik kan de aanmaning / het dwangbevel niet betalen. Kan ik kwijtschelding krijgen?
Als uw inkomen rond bijstandsniveau ligt kunt u een kwijtscheldingsformulier aanvragen. Op de pagina over kwijtschelding leest u hier meer over.
Ik heb een hernieuwd bevel gekregen, kan ik nog kwijtschelding aanvragen?
Als u een hernieuwd bevel van de deurwaarder hebt ontvangen, kunt u alleen nog kwijtschelding aanvragen aan het loket op de Stationsplein 79 in Schiedam (openingstijden op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur).
Hoeveel invorderingsrente moet ik betalen?
De invorderingsrente is 4%. Dit percentage wordt berekend over het openstaande bedrag vanaf de eerste dag na de laatste vervaldag.
Vanaf wanneer moet ik invorderingsrente betalen?
De invorderingsrente wordt in rekening gebracht vanaf de eerste dag na de laatste vervaldag.
Wat is een hernieuwd bevel tot betaling?
Als u een dwangbevel niet betaalt, krijgt u als laatste waarschuwing een ‘hernieuwd bevel tot betaling’. De kosten hiervan zijn € 16,-. Betaalt u deze niet? Dan kan de deurwaarder beslag leggen op uw loon, uitkering, bankrekening, inboedel of uw huis. De daaraan verbonden kosten komen volledig voor uw rekening.
Wat zijn de kosten als ik mijn aanmaning/dwangbevel te laat betaal?
Als u niet vóór de laatste vervaldatum hebt betaald, dan ontvangt u achtereenvolgens de volgende documenten:
- aanmaning: 7 euro (aanslagbedrag lager dan 454 euro) of 16 euro (aanslagbedrag 454 euro of meer);
- dwangbevel: minimaal 42 euro;
- hernieuwd bevel: 16 euro (de deurwaarder bezorgt dit hernieuwd bevel).
In de tabel invorderingsmaatregelen ziet u een overzicht van alle kosten. Daarnaast brengt de RBG rente in rekening.
Welke incassomaatregelen heeft de RBG?
Waarom heb ik niet eerst een betalingsherinnering zonder extra kosten gekregen?
De RBG heeft uit kostenoogpunt ervoor gekozen vanaf 2013 geen betalingsherinneringen meer te versturen. We hebben dit zowel op de verstuurde aanslagen in 2013 als op onze website vermeld.
Voor welk adres ontvang ik deze aanmaning/dwangbevel?
Via Mijn RBG kunt u zelf controleren voor welk adres u de aanmaning/dwangbevel ontvangt. Voor Mijn RBG hebben particulieren DidiD nodig. Als u nog geen DigiD hebt, kunt u dit eenvoudig aanvragen op www.digid.nl/.
Ik heb mijn aanmaning betaald zonder de kosten. Nu ontvang ik een dwangbevel?
U hebt een dwangbevel ontvangen omdat u het openstaande bedrag van de aanmaning niet geheel hebt betaald. Omdat u niet het hele bedrag van de aanmaning hebt betaald, moet u nu het totaal openstaande bedrag op het dwangbevel betalen. In de tabel invoeringsmaatregelen ziet u een overzicht van deinvorderingsmaatregelen van de RBG.
Hoe kan ik betalen vanuit het buitenland?
Vanuit het buitenland kunt u betalen onder vermelding van de volgende gegevens: NWBswiftadres: NWABNL2G, IBAN-nummer: NL21NWAB 0636 7516 78 (vermeld ook het betalingskenmerk)